Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Γιατί πάμε στο Μπαγκλαντές;

Photo: Amiruzzaman/ActionAid

Η έκτασή του Μπαγκλαντές είναι λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα, αλλά  έχει 14 φορές περισσότερο πληθυσμό. Είναι  η 8η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και η 11η πιο πυκνοκατοικημένη!

Κατά την περίοδο των μουσώνων, μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλημμυρίζει, ενώ μεγάλες καταιγίδες που ξεσπούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προκαλούν σημαντικό αριθμό θανάτων.

Μαζί με τις φυσικές καταστροφές ο υπερπληθυσμός γονατίζει τη χώρα, καθώς η γη υπερκαλλιεργείται με αποτέλεσμα τα εδάφη να μην είναι πια τόσο γόνιμα, τα νερά να μολύνονται και έτσι να μειώνονται ανησυχητικά οι φυσικοί πόροι.

Το Μπαγκλαντές προμηθεύει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς με υφάσματα και ενδύματα, χωρίς όμως αυτό να ενισχύει την οικονομία του τόσο ώστε να το βγάλει από τη λίστα των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των εξωπραγματικά χαμηλών αμοιβών των εργατών, ενώ τα κέρδη των μεγάλων εταιριών που παράγουν εκεί ρούχα δεν μένουν στη χώρα.

 Το 43% των κατοίκων της ζει με λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα!

 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Αναζήτηση που κρύβει συχνά μια νέα απειλή για τους Μπανγκλαντεσιανούς: αυτή του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

 Περισσότερα από 125.000 κορίτσια βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

 Σχεδόν το 82% των γυναικών και το 78% των ανδρών άνω των 15 ετών είναι αναλφάβητοι.

 30% των έφηβων κοριτσιών είναι μητέρες.

Μόνο το 26% των παιδιών κάτω των 5 είναι σε κάποιο Προσχολικό Κέντρο.

Λιγότεροι από 60% των δασκάλων είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου