Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Απαίτησε "καθαρά" ρούχα


Πολλά από τα ρούχα μας φέρουν την ετικέτα «Made in Bangladesh". Αλλά πριν από τον Απρίλιο του 2013 και τη φονική κατάρρευση του Rana Plaza, ενός εργοστασίου κατασκευής ενδυμάτων, οι περισσότεροι από εμάς δεν σκέφτηκαμε ποτέ τους ανθρώπους που τα φτιάχνουν. Πρόκειται για το φονικότερο δυστύχημα που έπληξε ποτέ τη βιομηχανία κατασκευής ενδυμάτων στον κόσμο. Πέρα από τους 1134 νεκρούς, χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Συνολικά 29 εταιρείες επώνυμων ενδυμάτων είχαν παραγγελίες στα πέντε εργοστάσια που φιλοξενούσε το εργοστάσιο. Ρούχα που προορίζονταν για τον Καναδά βρέθηκαν στα ερείπια του Rana Plaza. Οι καναδικές εταιρείες αντέδρασαν με έκπληξη - πώς ήταν ποτέ δυνατό να έχει συμβεί μια τέτοιας έκτασης τραγωδία;

Πολλές από τις εταιρείες πληρώνουν ακόμη αποζημιώσεις. Ωστόσο πολλές είναι αυτές που δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη, αγνοώντας το ηθικό τους χρέος απέναντι στους νεκρούς και τους επιζώντες διαμελισμένους εργαζόμενους. Μια από αυτές τις διεθνείς εταιρείες είναι η ιταλική συμφερόντων Benetton. Φωτογραφίες της φίρμας της βρέθηκαν στα συντρίμια του Rana Plaza. Η ίδια η εταιρεία παραδέχτηκε όσα αρχικά αρνούνταν: τη σύνδεσή της με το απάνθρωπο κύκλωμα της γραμμής παραγωγής ρούχων στο Rana Plaza.

Πώς μπορείς να δράσεις: Στείλε ένα tweet με το μήνυμα: "@Benetton please #payup for the victims of #RanaPlaza it is long overdue! #cleanclothes".

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://payup.cleanclothes.org.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου